Kökleşik Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar şimendifer. Bahar, köklü geçmişi ile Türk hap etmek ekinünün merkezinde konum almaktadır. Bahar veya anne gereç olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, turşularda, reçellerde özellikle tamamlanmak üzere sert çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, çoğunlukla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine has özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çeşit bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına için kullanılmaktadır. Baharatları hap etmek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Muvafık yemeklerde sahih oranlarda kullanabildiğiniz dönem, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Hatta doğanın kaynağından gelen baharatların iyileştirici etkisi başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme fail en katkısızlıklı besinlerin başında hasılat. Bütün bu özelliklerin yüzı nöbet yemeklerinizi berenarı göçermek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, dilsiz, nitelik veya yararlanma amacı üzere farklı alanlara için farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki anne daşenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. üs olarak bahar çeşitleri fiziki özelliklerine için toz, kuru ve taneli tamamlanmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak aşina en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki bahar aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir fakat yemeklere bile eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok yaygın oldukları ciğerin ciğerlerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseriyetle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseriyetle hap etmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar cesim ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar manca ve ciğereceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı ciğerecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş toz baharatlar arasında üçüncü nitelik sınıflandırmasına ehil olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçkızıl, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin yüzı nöbet yeryüzünde henüz sert çok bahar bulunmaktadır. Gördüğünüz üzere baharatlar, farklı kuruluşları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hatta bazı baharatlar anne sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının esas sebebi hiç şüphesiz bulunmaz olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetieğlenceli ve özel prosedür mucip dolu ve kuvvetli tatlar oldukları ciğerin çoğunlukla küçük miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş veya zahter üzere baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem olabildiğince şifalı hem bile özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde bileğerlendirilebilecek sair baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın okkalı baharın iyi oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseriyetle ete dilsiz izafe etmek üzere yalnızçlarla kullanılmaktadır. Hatta bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce yakinen baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çeşit bahar Türk mutfağında çok ömre bedel bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Rum sınırları zarfında en yaygın kullanılan tatlar arasında konum almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları hasebiyle yiyeceklerde takkadak ayırt edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört defa fazlalıkrırlar. Rum mutfağında son paye uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çeşit, ekseriyetle bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere ehil olan toz veya pul üzere biber bazlı baharatlar takkadak takkadak tüm yemeklerin anne malzemesidir. Üretimi ciğerin şataf biberi adı verilen özel bir biber türü mucip bu bahar türü, katkısızlıklı kuruluşsıyla da bölüm dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Esenlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, örgensel bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi esas bahar arasında konum saha hem bile Güneydoğu Rum ile özdeşleeğlenceli ve biber özü ciğerermiş bir sair bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, sair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle takkadak ayırt edilir. Hatta ateşlığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan fakat farklı bir kuruluşya ehil olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda ekseriyetle nan ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk iletmek ciğerin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Rum mutfağının starı Seven Spices
Yedi baharın belki bile en aşina üyesi olan karabiber, hem parça hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin ten ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, hamam iklimlerde yetieğlenceli karabiberlerden kuruluşlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya üzere ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları hasebiyle karabiber üretimi ciğerin mükemmeldir. Hatta yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin esas yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı yönü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle elverişli miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar arasında bir ayrıksı star olan kekik, geniş bir yararlanma sahaı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları zarfında mebzul oranda yetişmesi, kekiğin birçok varyasyonda kullanılmasının anne sebebidir. Mizaç sözcük konusu başüstüneğunda, birçok ulaması olan sima varlık sistemi ciğerin iyidir. Kekik otu üzere bazı çay türleri günün nihayetinde yorgunluğu kesmek ciğerin yararlı gelebilir. Bir sair bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri başüstüneğu ciğerin Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu bahar takkadak takkadak her yemekte kullanılabilir. Baharın ciğerindeki esanslara ilgilı olarak farklı neticelara yararlı gelebilmektedir. Bu açıdan ciğererik ve hammaddelere için uzmanlardan koltuk alarak ürünleri dağıtırken yararlanma önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe esas direği olan bahar çeşitleri ve ocaklık kullanımları, sahih orantıda ve sahih oranda kullanıldığında her evetştan kullanıcıevet yararlı gelebilir.
Olağandışı ve intizamsız baharatlar
Sayısız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın yüzı nöbet karışım kuruluşsına ehil olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kızılıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseriyetle birkaç baharın ve bu baharatlara eşlik fail aromatik otların karışımıdır. Enikonu pop olan bu karışımlar hem kılgın hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği hasebiyle adından sık sık sözcük ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü gödeş ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her dönem yüzınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi serica baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin anne maddesi kişniştir. Fakat birçok farklı bahar ciğererir. Türk köftesine adını veren en esas maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap üzere yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda dilsiz bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem bile yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir hap etmek yersiniz. Bir sair intizamsız bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Lahikaşi tadı sayesinde özellikle salatalar ciğerin uygundur. Fakat sumak baharı ekseriyetle salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Ne abşların doğal özlerinde antioksidan ciğererdiğini merak ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.